Belangrijke links en bronnen

Hier kun je belangrijke links en bronnen vinden ter ondersteuning van deze website. Je kunt de links dus zien als een extra informatiebron of hulpmiddel om je kennis te vergroten.


Algemeen

 • DVD – The Story Of Maths
  Wiskunde is het fundament van de wereld. Zonder wiskunde is er geen natuurkunde, geen scheikunde, geen sterrenkunde, geen architectuur en geen economie. Elke wetenschap of studie die afhankelijk is van statistiek, geometrie of welke calculatie dan ook zou zonder wiskunde niet kunnen bestaan.

In deze 4-delige serie onderzoekt Professor Marcus du Sautoy de ontwikkeling van belangrijke wiskundige principes en de invloed van deze principes op onze en vroegere beschavingen. Het onderzoek voert o.a. naar Egypte, China, India, Rusland, het Midden Oosten, Europa en Amerika en langs historisch belangrijke wiskundigen als Descartes, Newton, De Fermat en Gauss. Onderweg wordt het beeld van wiskunde als fundament voor wetenschap, technologie en cultuur steeds helderder.

Een boeiende en verhelderende serie over een van de grootste prestaties van de mensheid.

Marcus Peter Francis du Sautoy (Londen, 26 augustus 1965) is professor wiskunde aan de Universiteit van Oxford. Zijn academisch werk bestaat voornamelijk uit getallentheorie. Du Sautoy is bekend geworden met zijn werk op het gebied van het populariseren van wiskunde. Hij schrijft o.a. voor The Times en The Guardian.
Zie hieronder de trailer.


 • Epsilon uitgaven 84 – Wortels van de wiskunde een historisch overzicht voor leraren en anderen.

Auteur: William P. Berlinghoff Fernando Q. Gouvêa
Uitgever: Epsilon Uitgaven
 • Nederlandstalig, vertaling door Desiree van den Bogaart en Jeanine Daems
 • 256 pagina’s
 • ISBN 9789050411561

eerste druk juli 2016


 

 

 

 


 • Euclides (wiskunde-tijdschrift).
  Jaargangen te downloaden via: https://www.nvvw.nl/euclidesVanaf jaargang 92 (2016-2017) bezit het blad de rubriek ‘Wortels van de Wiskunde’. Daarin bespreken Desiree van den Bogaart en Jeanine Daems geïnspireerd door het door hen vertaalde gelijknamige boek, de mogelijkheden om primaire bronnen te gebruiken in de klas.


Websites

 • Canon van de wiskunde: http://wiskundecanon.nl/
  Op deze site vind je van 31 belangrijke wiskundigen uit de wereldgeschiedenis een beschrijving.
 • Frans van Schooten: http://www.fransvanschooten.nl/
  Op deze site vind je informatie over Frans van Schooten. Ook vind je hier lesmateriaal.
 • Math4all: https://www.math4all.nl
  Op deze pagina vind je van 75 wiskundigen een biografie.
 • Wiskunde meisjes: http://www.wiskundemeisjes.nl/
  Deze blog wordt al sinds 2010 niet meer bijgehouden. Maar de site is nu vooral een archief. De site bevat ook een boel columns over de Geschiedenis van de wiskunde.

Tijdlijn – Geschiedenis van de wiskunde